Banorna

Ditt lopp. Ditt Paradis.

”Alltså det är så fint!”

”Åh, vad vackert det är!”
En tur längs banorna är full av utrop. Vi kan liksom inte sluta säga till varandra hur vackert det är här. Skogen i Paradiset – Rudan har länge varit en av våra absoluta favoriter att springa i. Hit längtar vi ofta. Vi är väldigt glada och stolta över att kunna bjuda in dig till Paradiset.

Med start och mål på de stora gräsytorna mellan de två Rudansjöarna i Haninge, tar banorna dig ut i det underbara. Över berghällar, blåbärsris och spång. Stigen är lite knixig, rötter och stenar kräver fokus och aktiva fötter. Kuperingen är sansad, men den finns så klart.

Ditt första vattenhål på vägen är energistation Riddartorp efter 6 km. Här delar sig banorna. Halvan 13 km vänder norrut på mysiga stigar och möter snart upp Helan igen, då på vägen hemåt.

För Helanlöparna bär det av på spång över myren vid sjön Öran och ut i den riktiga vildmarken. Skogen här är klassad som urskog och djurlivet är rikt, inte minst tjädern trivs här.

När inlandsisen drog sig tillbaka för tiotusen år sedan, var Tornberget det första av Södertörn som dök upp ur Litorinahavet, Östersjöns urmoder. Tornbergssjön är en rest av detta ishav. Tornberget är med sina 111 meter över havet Stockholms högsta naturliga punkt. Och nog känns det lite i benen när du ska upp till toppen av berget. Här har människor bott sedan stenåldern. Det är inte svårt att förstå dem, det är vackert och det är ett av de tystaste områdena i Stockholm – bara det är en lyx. Lyssna till dina egna andetag och njut.

Den andra energistationen dyker upp vid Torpet Paradiset efter 16 km, när du har besegrat Tornberget och en och annan backe till. Det gamla torpet var statarbostaden som blev självständigt jordbruk. Nu är husen raststugor för vandrare – och löpare.

Efter Paradisets energistation tar vi oss österut, förbi sjön Trehörningen. Och där Halvanbanan ansluter dyker den upp. Myren. Omtalad av löparna, kanske lite fruktad men definitivt minnesvärd. Väl uppe på stigen igen efter det obanade partiet, rasslar det på mot Rudans friluftsområde och det hägrande målet.

HELAN

26 km

HALVAN

13 km

Det är vi som gör festen!

Nyhetsbrev

Kontakta oss

E-post: [email protected]

Besöksadress

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6
312 30 Laholm

Copyrights (c) 2023 Paradiset STHLM